Oktoberfest – mikä ihana tekosyy!
Illat pimenevät, kesä vetelee viimeisiään ja tietoisuus lähestyvästä syksystä saattaa vetää mielen matalaksi. Tulevaa syksyä ei missään nimessä kannata lähteä synkistelemään, vaan päin vastoin. Syksy on iloa sekä riemua täynnä, ja yksi sen valopilkuista on Oktoberfest!
Saksalaiset ovat oivaltaneet jo vuonna 1810, mistä hauskanpidossa on kysymys. Tuolloin nimittäin järjestettiin ensimmäinen Oktoberfest osana kuninkaallisia häitä. Oluesta tai alkoholijuomista ei niihin aikoihin ollut tietoakaan, vaan juhlinnan keskipisteenä olivat hevosajelut, joita katsomaan kutsuttiin koko Münchenin asukaskunta. Vuosien saatossa Oktoberfest teki kuitenkin takinkäännöksen, olut tuli mukaan kuvioihin, hevosajelut jäivät unholaan ja festarialueelle rakennettiin vauhtia kiihdyttämään karuselli sekä muuta mukavaa.
Nykyään Oktoberfestejä vietetään 16 päivän ajan syyskuun lopusta aina lokakuun ensimmäiseen sunnuntaihin asti. Oluttelttojen sisällä kuusi miljoonaa iloista juhlijaa hörpiskelee maltaista janojuomaa lähes seitsemän miljoonan litran verran. Kyytipoikana toimii tietenkin bratwurst sekä hapankaali. Koko tunnelman kruunaa juhlakansan perinteiset saksalaistamineet eli leaderhosenit ja dirbdl-mekot.
Saksalaisista on hyvä ottaa mallia ja pistää pystyyn omat Oktoberfest-kinkerit näin syksyn kulmilla. Mikäs toimisikaan parempana juhlamielen kohottajana kuin leaderhosenit, kylmä oluttuoppi ja grillattu bratwurst makuaisteja hivelemässä? Oktoberfestien järjestäminen saattaa kuulostaa vaikealta, mutta resepti on helppo ja perusraaka-aineksina toimivat: olut, bratwurstit ja perinteinen saksalaisasu. Kaikki tämän lisäksi onkin jo koriste kakun päällä. Jos siis Oktoberfest herätti kipinän sisälläsi, niin oheisen linkin juhlamallista saat lisää vinkkejä.