Helmikuun 14. päivä vietetään ystävänpäivää. Suomessa ystävänpäivän eli Valentinenpäivän vietto on uusi tapa, sillä se merkittiin kalenteriin vasta vuonna 1987. Muualla maailmassa Valentinen päivällä on satoja vuosia vanhat perinteet. Antiikin roomalaiset juhlivat Junoa, Jupiterin puolisoa, joka oli avioliiton ja äitiyden suojelija. Samaan aikaan vietettiin myös kevään ja hedelmällisyyden juhlaa. Roomalaisten kevätjuhlaan kuului tyttöjen ja poikien parileikki. Tytöt kirjoittivat nimensä pieniin liuskoihin, jotka sitten sekoitettiin. Jokainen poika nosti yhden liuskan ja sai juhlan ajaksi kumppanikseen sen tytön, jonka nimi oli liuskassa. Tähän samaan ideaan perustuu nykyäänkin vietettävät talviset rusettiluistelut.
Valentinus- rakkauden vaalija
Useimmat Valentinus-legendat kertovat 200-luvulla eläneestä piispa Valentinuksesta, joka koki marttyyrikuoleman helmikuun 14. päivänä vuonna 269. Yhden pyhimystarinan mukaan naimisissa olevia miehiä pidettiin huonompina sotilaina kuin naimattomia, koska heillä oli taisteluissakin aina mielessä perheen hyvinvointi. Niinpä nuoret miehet, jotka halusivat naimisiin, mutta eivät halunneet menettää mainettaan urheina sotureina, vihityttivät itsensä salaa avioliittoon. Piispa Valentinus suostui vihkijäksi, mistä syystä keisari tuomitsi hänet kuolemaan. Toisen tarinan mukaan Valentinuksesta tuli rakastavaisten nimikkopyhimys siksi, että hän neuvoi Rooman nuorukaisia kieltäytymään sotapalveluksesta ja kehotti heitä pysyttelemään mieluummin rakkaittensa luona kuin lähtemään sotaan. Tästä roomalaiset sotapäälliköt eivät pitäneet ja Valentinus sai kuolemanrangaistuksen.
Myöhemmin pyhästä Valentinuksesta tuli rakastavaisten ja kihlautuneiden suojelija ja onnellisen avioliiton takaaja.
Sydämiä ja rakkautta
Englannissa kuningas Henrik VIII julisti helmikuun 14. päivän kuninkaan kirjeellä viralliseksi juhlapäiväksi jo vuonna 1537 eli 450 vuotta ennen kuin päivä merkittiin juhlapäiväksi Suomen kalenteriin. Monet Valentinen päivään liittyvät tavat ja uskomukset ovatkin kotoisin Englannista. Tänä päivänä esimerkiksi leikittiin ajatuksella, että helmikuun 14. päivän aamuna ensimmäiseksi vastaantuleva on valentine, ”se oikea”. Onneksi kuitenkin oli lupa pitää silmät kiinni kunnes vastaantulija oli mieluinen. Päivän huveihin kuului myös seuraleikki, jossa tytöt ja pojat vuoron perään nostivat arpoja ja etsivät parikseen saman numeron omistajan. Tässäkin oli lupa petkuttaa sattumaa sen verran, että arpoja sai nostaa kunnes mieluinen numero tuli esiin. Valentinen päivä oli alun perin päivä, jolloin saattoi lähettää rakkaudentunnustuksen salaisenkin ihailun kohteelle, jopa nimettömänä. Jopa lintujen uskottiin etsivän parin itselleen juuri tänä päivänä.
Ystävänpäivän tunnus, rakkautta, ystävyyttä ja ihailua kuvaava punainen sydän, oli ja on yhä suosittu aihe Valentinen päivän korteissa. Alkuperäisten käsintehtyjen korttien koristeluun käytettiin taidokkaasti luonnonmateriaaleja, kuten kukkia, sulkia, helmiäisiä ja simpukankuoria, sekä satiininauhoja ja pitsejä. Ensimmäiset painetut Valentinen päivän kortit tulivat myyntiin Englannissa 1800-luvun alussa. Vähitellen Valentinen päivän vietto levisi myös valtameren taakse Yhdysvaltoihin. Siellä siitä onkin vuosikymmenien aikana muodostunut suosittu ja merkittävä juhlapäivä. Silloin muun muassa askarrellaan ystäville kortteja ja leivotaan sydämen muotoisia pikkuleipiä. Tärkein kortti runoineen lähetetään ihailun kohteelle.
Lähde: Yle.fi http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/02/04/ystavanpaiva-142
YSTÄVÄNPÄIVÄ KAKSIN – Maukas juustoilta
Vietä ystävänpäivää rauhallisesti ja romanttisesti kotosalla yhdessä rakkaasi kanssa. Aseta illalliseksi tarjolle lajitelma herkullisia juustoja, laita taustalle soimaan hyvää, rauhallista musiikkia ja sytytä kynttilöitä palamaan. Romanttinen ja spesiaali tunnelma on taattu!
Monipuolinen juustolautanen ja sen ympärille rakennettu kokonainen menu on oiva tarjoiluvaihtoehto herkuttelu illalliseksi! Tarjoile juustot viikunoiden, viinirypäleiden, ruisnachojen, itsetehdyn näkkärin tai leipän ja keksien kera. Lautasen kruunaa paahdetut, hunajassa pyöritetyt cashewt, saksanpähkinät tai maapähkinät. Juustojen kanssa herkuteltavaksi sopii makea portviini, kuten vaikkapa Ferreira White Port. Valitse juustoiksi ainakin sinihomejustoa, yhtä tuorejuustoa, kuten vaikkapa rambol-yrttituorejuustoa, kovaa ja kypsytettyä juustoa, kuten vaikkapa gruyereä ja miedompaa, pehmeää kermajuustoa, kuten Ritari, sekä mietoa puolipehmeää, kuten vaikkapa port salut tai gouda. Juustoja on hyvä varata noin 50-100g henkilöä kohden, mutta mikäli tarjolla on ainostaan juustolajitelma, voi juustoja varata jopa 200g molempia ruokailijoita kohden.
Aloita oman juustoiltasi suunnittelu heti juhlamallin avulla http://juhlat.fi/plan/maukas-juustoilta/.
YSTÄVÄNPÄIVÄ YSTÄVIEN KESKEN – Herkullinen blini-ilta
Jos talven herkut blinit jäivät laskiaisena nauttimatta, herkuttele niillä ystävänpäivänä yhdessä ystävien kanssa! Blinejä tarjoillaan kera lukuisten erilaisten täytevaihtoehtojen; kaviaari, mäti, kylmäsavulohi, sienisalaatti, smetana, suolakurkut, sipuli… Voit tehdä täytteeksi myös vaikkapa kinkku, lohi tai katkarapumassaa sekoittamalla täytteeseen smetanaa, lihan tai kalan, sipulia, maustekurkkua, mausteet ja vaikkapa tilliä. Kokoa tarjoilupöytään laaja valikoima erilaisia täytteitä ja runsas määrä herkullisia, tuoreita, rapea kuorisia blinejä. Tee resepti vaikkapa tuplana! Hyviä ideoita blinien täytteeksi saat netistä.
Aloita juhlasi suunnittelu nyt ja poimi vinkit http://juhlat.fi/plan/herkullinen-blini-ilta/ !
BLINIT- Venäläinen perinneherkku
noin 15 kpl
5 dl maitoa
1/2 palaa tuorehiivaa
1 tl sokeria
3 dl tattarijauhoja
4 kananmunaa
2 dl olutta
3 dl vehnäjauhoja
4 rkl sulatettua voita
1 tl suolaa
Paistamiseen voisulaa
1. Liuota hiiva noin kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon tattarijauhot ja sokeri. Peitä kulho kelmulla ja anna sen nousta huoneenlämmössä noin 8 tunnin ajan.
2. Erottele kananmunien keltuaiset valkuaisista. Lisää taikinapohjaan keltuaiset, olut, vehnäjauhot, voisula ja suola. Sekoita tasaiseksi.
3.Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vaahto taikinaan varovasti nostellen.
4. Paista letut runsaassa voissa joko lettupannussa tai blinipannulla. Valuta blinille voisulaa pannun reunaa pitkin paiston aikana, siinä vaiheessa kun blini on hieman hyytynyt.
Tarjoile kuumana ja nauti!