
Mitä pihajuhlien ruoaksi? Vartaat grillissä ovat huippuvalinta, kun haluat tarjottavaa joka on sekä näyttävää että nopeaa valmistaa. Mikä parasta, vartaita on helppoa tehdä jokaiseen ruokavalioon ja makuun sopivaksi.
Vartaiden grillaus käy helposti, kun muistat nämä:
- Voit valmistaa vartaat hyvissä ajoin jääkaappiin odottamaan. Ota ne huoneenlämpöön hetki ennen grillausta.
- Puisten varrastikkujen liotus on tärkeää, jotta tikut eivät syty palamaan grillatessa.
- Jos pelkäät, että liotus unohtuu juhlapäivänä, voit liottaa tikut jo aiemmin, laittaa ne muovipussiin ja pakastaa. Ota tikut pakastimesta hetki ennen vartaiden kokoamista.
- Varaa vartaiden kokoamiseen aikaa, jos juhlijoita on paljon. Etenkin lastenjuhlissa voi olla hauska idea pyytää vieraat mukaan kokoamaan grillivartaita.
- Varma nakki on grillata pieniä paloja tai pujotella palat vartaisiin pitkittäin. Niin vartaat ehtivät kypsyä sekä pinnalta että sisältä.
- Teetkö mieluummin suuria vartaita? Kokeile pujottaa aineksiin kaksi tikkua vierekkäin, niin käänteleminen on helpompaa. Käytä hiukan alempaa lämpöä, jotta saat tasaisemman lopputuloksen.
Vartaiden kypsennys
- Vartaiden grillausaika riippuu grillin lämmöstä, palasten koosta sekä tietysti siitä, mitä vartaissa on. Yhteen vartaaseen kannattaa valita saman kypsennysajan vaativia herkkuja ja pilkkoa palat saman kokoisiksi. Esimerkiksi näille Valion kasvisvartaille riittää noin 5 minuutin kypsennys molemmin puolin.
- Esikypsennyksellä voit tasoittaa ja lyhentää kypsymisaikaa. Kokeile vartaissa esimerkiksi keitettyjä uusia perunoita.
- Älä ylikypsennä. Muista kuitenkin, että broileri ja porsaanliha on grillattava kypsäksi asti! Testaa kypsyyttä kokeilemalla tikulla tai haarukalla, onko paksusta lihapalasta tuleva neste kirkasta.
- Jos vierasjoukossa on kasvissyöjiä, on kohteliasta grillata vegevartaat ennen lihavaihtoehtoja.

Vartaiden tarjoilu
- Vartaat kypsyvät nopeasti, joten niitä kannattaa grillata samalla kun vieraat ovat jo saapuneet. Tarjoa vartaat saman tien, sillä pienet palaset ruokaa myös jäähtyvät nopeasti.
- Voit nostella valmiit vartaat suurille lautasille tai näyttävästi puulankulle.
- Varaa vieraille lautaset, suuria servettejä ja myös haarukoita ja veitsiä. Vartaiden syömisessä tyyli on vapaa!
- Mitä jos söisitte pelkkiä vartaita alusta loppuun? Alkuun kylmiä antipasto-minivartaita cocktailtikuissa, pääruoaksi perinteisiä grillivartaita ja jälkkäriksi kylmiä tai lämpimiä hedelmävartaita hyvän kastikkeen kanssa?
“Vartaiden ympärille voit rakentaa koko menun. Alkuun kylmiä minivartaita cocktail-tikuissa, pääruoaksi grilliherkkuja ja jälkkäriksi hedelmiä.”
Mitä kasvisvartaisiin?
- Värikkäitä ja näyttäviä kasviksia kannattaa lisätä jokaisen ruokailijan vartaisiin. Esimerkiksi paprika on vartaiden klassikko.
- Vegevartaisiin kannattaa lisätä myös jotakin täyttävää ja proteiinipitoista. Kokeile halloumin palasia, tai maidotonta ja vegaanista marinoitua tofua tai seitania. Tofu kannattaa leikata reilun kokoisiksi paloiksi, jotta se ei murene. Myös pienet ja maukkaat herkkusienet ovat hyvä valinta, varsinkin marinoituina!
- Kokeile Soppa365:n thaimaalaisia tofuvartaita satay-kastikkeella tai Damn Deliciousin valkosipulisia herkkusienivartaita.
Kalavartaat kypsyvät nopeasti
- Kala ja äyriäiset ovat raikasta vaihtelua perinteisiin vartaisiin. Molemmat kypsyvät nopeasti grillissä, joten ole tarkkana!
- Plating Pixels -blogin lohivartaiden jujuna on, että lohi on leikattu viipaleiksi ja pujoteltu sitten haitarina vartaisiin. Näin se pysyy vartaissa paremmin, ja kypsyy tasaisesti. Katso vaikka!
- Grillatut silakat tai muikut sopivat Suomen kesään. Pikkukalat voit taivuttaa vartaaseen kahdesta kohtaa.
- Ruokalan tulisia jättikatkarapuja grillataan vain sen aikaa, että ne muuttuvat vaaleanpunertaviksi.
Ideoita kana- ja liha(pulla)vartaisiin
Minkälaisista vartaista sinä tykkäät eniten? Jatka ideointia alla tai Facebook-sivullamme.
Edellinen artikkeli
Oletko onnistunut metsästämään rasiallisen tai kokonaisen laatikollisen mansikoita? Kannattaa juhlistaa tapausta tekemällä kunnon mansikkakakku – tai järjestämällä kokonaiset mansikkajuhlat. Mikä näistä on mielestäsi paras mansikkakakku? Maistuisiko täytekakku? Täytekakku on mansikkakakkujen klassikko. Kesäkuumalla kannattaa leipoa mieluummin pari pientä kakkua kuin yksi iso, jotta kakut voi säilyttää kylmässä ja ottaa seuraavan…
Lue koko artikkeli
Seuraava artikkeli
Suomessa loppukesä on lämmintä aikaa synttärien juhlimiseen. Lasten synttärit voi järjestää ulkona ympäri vuoden, mutta kesällä ja alkusyksystä se on ihan erityisen helppoa. Ulkona voi tehdä monenlaista hauskaa, ja vesivärin roiskumisesta ei tarvitse välittää. Pihajuhliinkin saa pukeutua hienosti, mutta ohjelmasta kannattaa kertoa etukäteen kutsussa. Kerro ulkojuhlista jo kutsuissa Pihasynttäreillekin…
Lue koko artikkeli