Viimeisen vuoden aikana yksi kakkutrendi on noussut ylitse muiden. Raakakakkuja tehtaillaan terveys-, fitnes- ja ruokablogeissa minkä ehditään ja saapahan niitä jo useastakin helsinkiläiskahvilasta. Raakaruoasta on tullut arkipäivää jo muillekin, kuin hipeille ja hipstereille.
Raakakakut toimivat terveellisenä vaihtoehtona makeanhimoon tai välipalaksi, mutta ehdottomasti parhaimmillaan ne ovat kahvin kanssa nautittuna erityisenä hetkenä – ihan parasta juhlatarjottavaa siis! Varsinkin, jos tiedossa on useampia synttäreitä, häitä, rippijuhlia ja muita kekkereitä lyhyen ajan sisään, kannattaa harkita sen perinteisen kermaunelman korvaaminen raa’alla kakulla. Tai ainakin laittaa se vaihtoehdoksi. Hyvin tehtyyn raakakakkuun ihastuu jokainen.
Kun valmistuksessa ei käytetä mitään gluteenipitoista eikä maitoperäistä, soveltuvat raakaherkut useimmille erikoisruokavalioita noudattavillekin. Useimmiten kakuissa on paljon pähkinää, siemeniä, kuivahedelmiä, marjoja ja superfoodeja. Sokeri korvataan hunajalla tai stevialla ja kakku valmistuu tosiaan ihan ilman uunia. Hyviä reseptejä on netti pullollaan, mutta jos jauhopeukalo on keskellä kämmentä tai raaka-aineluettelot kuulostavat heprealta, voi raakakakun tilata valmiinakin. Hinta on toki perustäytekakkua arvokkaampi, sillä raaka-aineet ovat pääosin luomulaatuisia ja vallan laadukkaita.
Jos ja kun mielenkiinto heräsi, voi raakoja kakkuja tiedustella esim. Silvopleesta ja Hymy Raw Food Cafesta.
PUOLUKKA-SUKLAARAAKAKAKKU
*
pohja:
2 dl cashewpähkinöitä
1 dl kuorellisia manteleita
½ dl kookosjauhoja
3 rkl raakakaakaojauhetta
10 pehmeää taatelia
2 rkl hunajaa
2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
¼ tl ruususuolaa
suklaatäyte:
1 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
1 kypsä avokado
1 banaani
6 rkl raakakaakaojauhetta
4 rkl hunajaa
ripaus ruususuolaa
puolukkatäyte:
3 dl puolukoita
½ dl sulatettua kaakaovoita
5 rkl hunajaa
½ tl vaniljajauhetta
koristeeksi:
1 dl puolukoita
½ dl kookoslastuja
2 rkl kaakaonibsejä
Sulata pakastetut puolukat, jos käytät sellaisia. Mittaa pohjan ainekset monitoimikoneen kulhoon kookosöljyä lukuun ottamatta. Aja murumaiseksi seokseksi. Sulata kookosöljy vesihauteessa ja sekoita pähkinäseokseen lusikalla.
Aseta leivinpaperiarkki irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin. Sulje reunat. Painele taikina vuokaan ja siirrä kylmään.
Sulata täytteen kookosöljy. Nosta kattila liedeltä heti, kun öljy alkaa sulaa. Soseuta avokado ja banaani sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon kaakaojauhe ja hunaja. Lisää jäähtynyt kookosöljy ja sekoita voimakkaasti. Mausta ripauksella suolaa.
Soseuta täysin sulaneet puolukat sileiksi. Sekoita joukkoon hunaja, vanilja ja huoneenlämpöinen kaakaovoi.
Kaada suklaatäyte vuokaan pohjan päälle. Levitä päälle puolukkatäyte. Peitä tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin pariksi tunniksi.
Irrota kakku varovasti vuoasta avaamalla reunat (pyöräytä kakun ja vuoan välistä veitsellä varovasti, jos kakku tuntuu jäävän kiinni). Nosta kakku leivinpaperin avulla lautaselle ja koristele puolukoilla, kookoslastuilla ja kaakaonibseillä.