Joulunaika on jo täällä!
Yksi talven ja etenkin joulun mauista on lämmittävä glögi. Glögejä on olemassa moneen eri makuun ja niitä on saatavilla sekä tiivisteenä että valmiina juomana. Joulun klassikkojuoma glögiin on helppo luoda uusia makuja mausteita ja pohjaa vaihtamalla. Takuuvarmoja herkkujuomia ovat esimerkiksi appelsiininen glögi, sekä mausteinen ja mustaherukkainen tummaglögi. Keräsimme yhteen kaksi perinteistä glögireseptiä, sekä muutaman uuden ja jännittävän reseptin kylmää ja kuumaa talvista juomaa.
Perinteinen glögi
- 8 dl vettä
- 3 kanelitankoa
- 20 kokonaista mausteneilikkaa
- 5 kokonaista maustepippuria
- 2–3 rkl kardemummansiemeniä
- 1 dl rusinoita
- 2 dl fariinisokeria
- (2 tähtianista, appelsiininkuorta, inkivääriä)
Keitä vettä ja mausteita noin puolituntia. Kaada valmis seos siivilän läpi suljettavaan astiaan tai tarjoile heti lisäämällä liemen sekaan viiniä tai mehua oman maun mukaan. Kuumenna vielä valmis seos ennen tarjoilua.
Liemi vaalealle glögille
8 dl vettä
2 kanelitankoa
1 vaniljatanko
2 cm:n pala tuoretta inkivääriä
2 rkl kardemummansiemeniä
2 dl (ruoko)sokeria
Lisää kiehuvaan veteen halkaistu vaniljatanko ja muut mausteet. Hauduta seosta noin puolituntia ja kaada siivilän läpi suljettavaan astiaan tai tarjoile heti lisäämällä sekaan viiniä ja lämmittämällä seosta viinin kera hetki miedolla lämmöllä.
Nämä maukkaat glögipohjat säilyvät jääkaapissa suljetussa astiassa jopa pari viikkoa. Sekoitussuhde on 1 osa maustelientä ja 4–5 osaa viiniä, mehua tai mehujuomaa.
Mausta glögiä!
Perinteisen glögipohjan maustamisella on ihanaa leikitellä! Voit maustaa glögin valmiilla mausteseoksella tai itse tehdyllä maustesekoituksella. Tarjoile höyryävä glögikupillinen manteleilla ja rusinoilla koristettuna, tai upota juomaan vaikkapa karpaloita, omenakuutioita, appelsiinia, kanelia tai tähtianista. Voit myös tehdä glögistä glögisangriaa lisäämällä nesteeksi sekä viiniä että mehua.
Vaalean glögin mausteeksi sopii erinomaisesti esimerkiksi inkivääri, appelsiini, sitruuna, aprikoosi, kaneli, fenkolinsiemenet ja vanilja.
Tummaan glögiin sopii mausteeksi esimerkiksi kaneli, neilikka, kardemumma, tähtianis ja pieni määrä maustepippuria.
Muita maukkaita talvisia juomia
Eggnot eli munatoti
2 kpl kananmunia
2 rkl tomusokeria
2 tl vanilliinisokeria
4 dl maitoa
1 dl kuohukermaa
0,5 dl brandyä ja 0,5 dl vaaleaa rommia TAI 1 dl vaaleaa rommia
raastettua muskottipähkinää
Kuumenna maito ja kerma kattilassa liedellä. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon vaniljasokeri, sekä kuumennettu maitokerma, ja sekoita. Kaada seos kannuun ja lisää siihen brandy ja vaalea rommi tai pelkkää rommia. Vatkaa vielä valmista seosta sauvasekoittimella, kunnes se on kuohkeaa. Tarjoile juoma annoslaseista, jotka koristellaan raastetulla muskottipähkinällä.
Juhlava talvikuohuva
Sekoita yhteen pullo puoli makeaa proseccoa (esimerkiksi Zonin Prosecco Ice Demi Sec) ja karpalo- tai granaattiomenamehua. Näyttävän, talvisen mimosan teet granaattiomena- tai karpalomehusta ja kuohuvasta. Lisää koristeeksi sekaan granaattiomenan siemeniä ja karpaloita.
Vaalea joulusangria
Sekoita yhteen 2 pulloa valkkaria (1,5l) ja 0,5 l omenasiideriä. Lisää juomaan koristeeksi ja makua antamaan appelsiinia, omenaa ja karpaloita. Tarjoile juoma kylmänä.
Mausteinen talvisiideri
Sekoita yhteen 1,5 l omenasiideriä ja reilu desi Calvadosta. Lisää joukkoon mausteeksi inkivääriä, kanelia ja neilikkaa. Keitä siideriä ja mausteina noin puoli tuntia. Valuta valmis seos siivilän läpi ja lisää lopuksi sekaan Calvados.
Minkälaisia ovat sinun talvijuoma suosikkisi?
Lähteet: alko.fi, juomavinkki.fi, williams-sonoma.com