
Laadi ensin suunnitelma
Kuka vastaa vieraiden ruokalistaa koskeviin kysymyksiin? Joskus ruoka-aineallergikot ottavat etukäteen yhteyttä juhlien järjestäjään selvittääkseen, mitä on tarjolla ja kertoakseen allergiastaan. Kannattaakin valita yksi järjestäjä koordinoimaan tätä asiaa tai käyttää esimerkiksi Juhlat.fi:n juhlailmoittautumista, jossa kukin vieras voi listata allergit itse.
Pidä huoli, että ruokia valmistavat saavat allergialistan ajoissa ja huomioivat sen ruoanlaitossa. Hyvä kokki lukee aina myös ruokavalmisteiden ainesosalistan läpi valmistaessaan ruokia ruoka-aineallergikolle.
- jälkiruoat (saattavat sisältää allergiaa aiheuttavia aineksia kuten pähkinöitä – käytä niiden sijasta hedelmiä)
- kastikkeet (sisältävät monia eri ainesosia)
- murotaikinalla peitetyt annokset (ruokaa ei näe taikinakuoren alta)
- noutopöydät (erilaiset elintarvikkeet saattavat joutua kosketuksiin toistensa kanssa)
- Worcestershire-kastike (saattaa sisältää kalaa, esimerkiksi anjovista tai sardiinia)
- grillikastike (voi sisältää allergeeneja kuten pekaanipähkinöitä)
Ruokien nimeäminen on tärkeää
Huolehdi, että allergioihin liittyvät asiat käyvät selvästi ilmi ruokalistasta. Anna jo ruokalistassa mahdollisimman paljon tietoa aineksista. Jos esimerkiksi banaanikakussa on saksanpähkinää, kuvaile sitä banaani-saksanpähkinäkakuksi.
Juhlakutsun alalaitaan tai Juhlien julkiselle nettisivulle voi lisätä maininnan: “Pyydämme ruoka-aineallergikkoja ilmoittamaan allergioista ja tarvittaessa ottamaan meihin yhteyttä, jotta voimme huomioida ruokien mukauttamisen. Teemme sen ilomielin!”
Huolehdi allergiaa aiheuttavien ainesosien selkeästä merkkaamisesta ruokien yhteydessä. Pienistä allergioista kärsivät eivät välttämätt erikseen ilmoita allergiastaan, mutta arvostavat jos voivat ohittaa esimerkiksi laktoosia sisältävän kastikkeen.
Edellinen artikkeli

Kesähäiden järjestämisen ilot ja surut
Seuraava artikkeli
