Suomessa loppukesä on lämmintä aikaa synttärien juhlimiseen. Lasten synttärit voi järjestää ulkona ympäri vuoden, mutta kesällä ja alkusyksystä se on ihan erityisen helppoa. Ulkona voi tehdä monenlaista hauskaa, ja vesivärin roiskumisesta ei tarvitse välittää.
Kerro ulkojuhlista jo kutsuissa
Pihasynttäreillekin saa pukeutua hienosti. Kutsussa kannattaa silti hiukan kertoa, mitä on ohjelmassa, etenkin jos suunnitteilla on paljon lähiluonnossa liikkumista, maalaamista tai muita seikkailuja. Silloin hienoista vaatteista valikoituvat päälle ne, jotka kestävät leikkimistä. Jos tarkoitus on leikkiä vedellä, mainitse myös siitä!
Kata tarjoilut grillipaikalle tai piknikviltille
Kun kaikki juhlijat ovat koossa, kannattaa aloittaa herkuttelulla. Näin pienemmätkin lapset jaksavat leikkiä, kun vatsat ovat täynnä. Kesällä vartaat ovat helppoa juhlasyömistä lapsillekin. Voit myös kokeilla makeaa ja raikasta vesimelonia. Jos grillipaikkaa pöytineen ja tuoleineen ei ole, ei hätää: simppeli synttäritarjoilu syntyy piknikviltille. Vai tekisitkö jokaiselle juhlavieraalle etukäteen eväspussin, ja lähtisittekin viltin kanssa läheiseen metsään?
Ohjelmaa ulkosynttäreille
Pihasynttäreillä riittää tutkittavaa, maali saa roiskua ja hernepusseja heitellä. Voit valita ohjelmanumeroista vain 1–2 ja jättää reilusti aikaa myös vapaasti leikille. Miltä kuulostaisi jokin näistä:
- Maalatkaa vesiväreillä tai marjamehulla. Paperit voi levittää joko nurmikolle, tai kiinnittää aitaan pitkäksi nauhaksi jolloin kaikki pääsevät tekemään taideteosta samaan aikaan.
- Piirrä ja kopioi kartta löytöretkelle. Aarteita ei tarvitse kerätä mukaan vaan löydöt voi merkitä karttaan. Kuka löytää ensimmäisenä koivun lehden, keltaisen kukan, sileän kiven, sinisen hiekkalapion tai omenapuun? Katso mallia Hupsistarallaa-blogista.
Valmistele yksi tai kaksi hauskaa ohjelmaa pihasynttäreille. Myös vapaalle leikille kannattaa jättää reilusti aikaa.
- Voit myös piirtää aarrekartan, jonka avulla etsitään ensin vihjeitä ja lopulta jokainen löytää tikkarin, pienen tarra-arkin tai muun yllätyksen.
- Piirtäkää katuliiduilla asfalttiin. Voit piirtää liiduilla myös hyppyruudukon tai ison ristinolla-pelin. Maalatuilla kivillä ristinollaa voi pelata joukkueittain.
- Tee hernepusseista ja lautasista heittorata nurmikolle. Kuka saa eniten pisteitä?
- Kuumalla säällä vesileikit viilentävät. Vesi-ilmapalloista saat pinjatan vaikka jokaiselle synttärivieraalle.
- Kokeile pesusienikisaa viestijoukkueissa. Kumpi joukkue saa ensin siirrettyä veden ämpäristä toiseen?
- Pyydä kummitäti tekemään kasvomaalauksia koko porukalle.
Säästä ympäristöä
Olitte sitten puistossa, metsässä tai omassa pihassa, on tärkeää siivota jälkensä huolella ja kerätä jokainen roska pois. Mieti myös ohjelma sellaiseksi, ettei siitä jää roskaa luontoon. Kertakäyttöastiat ovat käteviä piknikillä, mutta jos sinulla tai naapurillasi on kevyitä ja helposti pinottavia muovilautasia ja -mukeja, vähennät jätettä jo tuntuvasti.
Maalien kannattaa olla myrkyttömiä: paitsi ympäristön, myös lasten vuoksi. Vesivärien sijaan voit maalata myös marjamehuilla. Jos tarvitset rekvisiittaa, kuten ämpäreitä, ohjelmaa varten, mieti ennen uuden ostamista, voisitko saada tarpeellisia tavaroita lainaan.
Mitä jos sataa?
Kaatosateella piknikin voi siirtää olohuoneen lattialle ja maalauspisteen rakentaa parvekkeelle. Pieni sade ei kuitenkaan menoa ulkona haittaa, etenkin jos pihasta löytyy suojaisia puita joiden alla puuhata, ja ennen synttäreitä muistuttaa vieraiden vanhempia vielä sadepukeutumisesta. Juhlista voi järjestää myös osan sisällä ja osan ulkona. Kesällä sadepäivinäkin on nimittäin usein melko lämmintä!