Isoissa juhlissa tarjottavaa on paljon, ja etenkin kahvin oikea määrä aiheuttaa usein hiukan päänvaivaa. Raikkaan veden, hyvän kahvin ja puhtaiden välineiden lisäksi riittää pelkkä matikka!
Kuinka paljon kahvia juhliin on tarpeeksi?
Vierasta kohden kannattaa varata kaksi kupillista kahvia.
- Kuppia kohden (1,25 dl) mitataan yksi kahvimitallinen kahvijauhetta.
- 8 kupillista varten tarvitset 1 litran vettä ja 1,5 dl kahvijauhetta
- 16 kupillista varten tarvitset 2 litraa vettä ja 3 dl kahvijauhetta
- 33 kupillista varten tarvitset 4 litraa vettä ja 6 dl kahvijauhetta
60 kupillista valmistat nopeasti isossa kattilassa
Isolle vierasjoukolle valmistat kahvin kätevästi suuressa, tilavuudeltaan noin 10-litraisessa kattilassa. Ennen kahvin keittämistä varmista, että sinulla on riittävän suuret, esilämmitetyt kahvitermokset käytössäsi. Esilämmitä pannut esimerkiksi kiehuvalla vedellä.
- “Mittaa kymmenen litran kattilaan 8 l raikasta kylmää vettä ja keitä vesi kiehuvaksi.
- Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita kahvijauhe (500 g pannujahettua kahvia) veteen.
- Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kahvin pulpahtaa, älä kiehuta.
- Laita pulpahduksen jälkeen kansi päälle ja anna kahvin tekeytyä viisi minuuttia, jotta kahvin makuaineet ja aromit pääsevät irtoamaan ja purut laskeutuvat pohjalle.
- Kaada kahvi esilämmitettyihin tarjoilupannuihin. Kahvi on valmis tarjottavaksi. Tarjoile kahvi aina tuoreena.”
Muista myös nämä kahvipöytään
- Tavallisen maidon ja kahvikerman lisäksi on huomaavaista tarjota myös laktoositon vaihtoehto. Kasvimaito (soija-, riisi- tai kauramaito) käy myös maidottomaan ja vegaaniseen ruokavalioon. Maitoa tai kermaa voi laskea tarvittavan vajaan 0,5 dl / henkilö.
- Sokeria riittää noin 10 g henkilöä kohden. Myös makeutusainetta kannattaa varata tarjolle.
- Haudutettu tee on pussiteetä juhlavampi vaihtoehto teen juojille. Litra teetä riittää noin viiteen teekupilliseen. Teepusseja litran hauduttamiseen voi käyttää 3-5.
- Raikasta mehua ja kylmää vettä on hyvä pitää tarjolla kahvin ja teen lisäksi. Etenkin kesäjuhlissa kylmä janojuoma on tärkeä.
Lähteet: Amica.fi, Paulig.fi, K-ruoka.fi
Edellinen artikkeli
Karkkibuffet on saavuttanut Suomessa supersuosion ja alkaa jo olla juhlien vakiojuttu. Oikeilla valinnoilla karkkibuffet on varmasti jokaisen vieraan mieleen. Valikoimaan kannattaa valita useampaa laatua karkkia, eri laatuja kannattaa valita ainakin kolmea erilaista ja lisätä joukkoon tietenkin omia suosikkimakuja. Näyttävyyttä karkkibuffettiin voi tuoda esimerkiksi käsin tehdyillä konvehdeilla ja suklaalevyillä, erilaisilla…
Lue koko artikkeli
Seuraava artikkeli
Oletko onnistunut metsästämään rasiallisen tai kokonaisen laatikollisen mansikoita? Kannattaa juhlistaa tapausta tekemällä kunnon mansikkakakku – tai järjestämällä kokonaiset mansikkajuhlat. Mikä näistä on mielestäsi paras mansikkakakku? Maistuisiko täytekakku? Täytekakku on mansikkakakkujen klassikko. Kesäkuumalla kannattaa leipoa mieluummin pari pientä kakkua kuin yksi iso, jotta kakut voi säilyttää kylmässä ja ottaa seuraavan…
Lue koko artikkeli