
Onko sinulla kattaussäännöt hallussa? Huolellinen pöydän kattaminen luo juhlatunnelmaa. Selkeä järjestys ja kaunis esillepano houkuttelevat vieraita syömään ja tekevät juhlasta juhlavan. Lue alta helpot vinkit kauniiseen ja oikeaoppiseen kattaukseen.
Pöydän kattaminen sujuu, kun tunnet perussäännöt, joita noudattamalla saat rakennettua näyttävän ja toimivan kattauksen. Viralliseen kattaukseen kuuluu esimerkiksi, että jokainen ruokalaji syödään omilla aterimillaan.
Oikeaoppisesti tehty kattaus on tyylikäs ja arvokas. Juhlavuutta kattaukseen voi luoda esimerkiksi käyttämällä katelautasia, hopeisia aterimia, taittelemalla lautasliinat kauniisti ja käyttämällä erilaisia somisteita juhlapöydässä. Varmista ennen kattamista, että aterimet ovat puhtaat. Tarvittaessa kiillota aterimet ja pyyhi laseista mahdolliset pisaratahrat.
Tunnetko aterimien oikean järjestyksen?
Lautaset katetaan ruokalajien mukaisessa järjestyksessä ja aterimet katetaan lautasten molemmin puolin. Aseta lautaset pöytään niin, että lautasen ja pöydän reunan väliin jää tilaa noin 2-3 cm eli kahden sormen leveys. Jos ruoat haetaan noutopöydästä tai tarjoillaan lautasilla keittiöstä, jätetään lautasta varten pöydän kattaukseen vain tyhjä paikka.
Leipälautanen katetaan kattauksen vasempaan yläkulmaan ja voiveitsi leipälautasen kulmalle niin, että voiveitsen terä on lautaseen päin. Jos käytät kattauksessa katelautasia, muista korjata ne pois ennen jälkiruoan tarjoilua.
Aterimet katetaan siihen järjestykseen, jossa niitä käytetään: alkuruokaan käytettävät aterimet ovat lautasista katsoen uloimpana. Aterimista jälkiruokalusikka sekä jälkiruokahaarukka asetetaan lautasen yläpuolelle. Veitset katetaan aina oikealle puolelle, teräpuoli kohti lautasta. Harvoin käytetty kastikelusikka katetaan viistosti lautasen oikeaan yläkulmaan. Pihviveitsi korvaa pääruokaveitsen, jolloin tavallista pääruokaveistä ei kateta ollenkaan.
Lasit katetaan niin, että vesilasi on aina kattauksen oikeassa reunassa, poikkeuksena snapsilasi joka tulee vesilasin oikealle puolelle. Vesilasin vasemmalle puolelle tulevat seuraavassa järjestyksessä muut lasit: kuohuviini, valkoviini, punaviini sekä jälkiruokaviini.
Kuinka paljon tilaa vierasta kohden?
Varaa jokaiselle vieraalle riittävästi tilaa, älä laita vieraita istumaan liian tiiviisti. Yhtä ruokailijaa kohden on hyvä varata pöydästä tilaa noin 60 cm. Suurissa kattauksissa jo pelkät astiat vievät melko paljon tilaa, mahdollisten somisteiden, paikkakorttien ja kukka-asetelman lisäksi. Hyvä vinkki on itse kokeilla istumista pöydässä. Mahtuuko tuolia siirtämään niin, että paikkaan pääsee helposti istumaan, tai osuvatko pöydän jalat ikävästi jalkoihin?
Minkälainen pöytäliina tarvitaan?
Pöytäliina lisää juhlavuutta ja tekee pöydästä tyylikkään näköisen. Juhlapöydässä pöytäliinan pitäisi ylettyä noin 30 cm reunan yli, kun taas noutopöydässä pöytäliina saa ylettyä lattianrajaan asti. Persoonallisuutta kattaukseen voit tuoda värikkäillä liinoilla, juhlan tyyliä mukaillen.
Usein kankainen pöytäliina on vaihtoehdoista juhlavin ja myös ekologisin. On toki tilanteita, joissa kertakäyttöpöytäliina on paikallaan. Vaikkapa epämuodollisessa pihajuhlassa pelkkä kaitaliinakin voi riittää hyvin luoden silti viimeistellyn vaikutelman.
Lautasliinojen taittelu
Kauniisti taitellut lautasliinat viimeistelevät kattauksen ja piristävät kattauksen ilmettä. Lautasliinojen taitteluohjeita löytyy valtavasti erilaisia, yksinkertaisista taitteluohjeista monivaiheisiin väkerryksiin. Yhteishyvän sivuilta voit katsoa kahdeksan erilaista esimerkkiä.
Voit tuoda helposti juhlan teemaa esille kattauksen avulla, esimerkiksi tietyn värisillä tai muotoisilla lautasliinoilla. Lautasliinojen tai paikkakorttien asettelulle ei ole tarkkoja sääntöjä ja voit asettaa ne niille paikoille, jotka tuntuvat luontevilta ja sopivat kattauksen ulkoasuun.
Lautasliina voi olla joko kankainen tai paperinen. Nykyään on saatavilla paljon erilaisia tyylikkäitä paperisia lautasliinoja, eikä juhlavan vaikutelman saamiseksi aina vaadita kankaisia lautasliinoja.
Pöydän koristelu
Kaunis kukka-asetelma lisää juhlavuutta ja on tyylikäs valinta juhlapöydän koristeeksi. Varaa juhlapöydästä tila kukka-asetelmalle; ota kukka-asetelmaa suunniteltaessa ja valittaessa huomioon asetelman korkeus ja koko.
Kattauksen ilmettä voi kohentaa muillakin pienillä somisteilla, kuten oksilla, kukilla tai pienillä esineillä. Valitse somisteet teeman mukaisesti, jouluna käytä kuusen oksia, käpyjä, mausteita tai paperinarua. Kesällä kattauksen ilmettä voi piristää kukilla, luonnonmateriaaleilla tai värikkäillä helmillä. Kauniisti taiteltu ja asetettu lautasliina toimii myös käytännöllisenä koristeena, eikä juhlapöytä välttämättä edes tarvitse muita somisteita.
Näyttävä ja helppo tapa on taitella tai rullata lautasliina ja käyttää lautasliinanpidikkeitä. Persoonalliset ja näyttävät lautasliinapidikkeet valmistat helposti itse pienellä vaivalla; käytä materiaaleina erilaisia nauhoja, piparkakkumuotteja, luonnonmateriaaleja tai paperia, vain mielikuvitus on rajana.
Noutopöydän kattamisessa on omat haasteensa, mutta sen kattaminen onnistuu helposti paria yksinkertaista ohjetta noudattamalla. Yleensä noutopöytää kierretään myötäpäivään, mutta aina tämä vaihtoehto ei ole käytännöllisin. Mieti mikä on sinun juhlapaikallesi sopivin vaihtoehto. Kokeile itse kulkea noutopöydän ympäri ja mieti, tuntuuko järjestys luontevalta.
Noutopöytä on helppo vaihtoehto, jos vieraita on paljon, vieraat tulevat eri aikaan tai pöytiintarjoilu ei ole käytännöllistä tai mahdollista. Noutopöydästä vieraat saavat ottaa tarjoiluja itse. Sinun tai henkilökunnan pitää vain tarkistaa tasaisin väliajoin, ettei ruoka lopu kesken ja astioita voi täydentää tarvittaessa. Jos tilaa riittää ja vieraita on tulossa paljon, kannattaa noutopöydästä hyödyntää molemmat sivut ja kattaa pöytä molemmin puolin identtisesti.
Noutopöydässä järjestyksellä on väliä, jotta pöydässä asioiminen on sujuvaa. Aseta lautaset aina noutopöydän alkuun. Näiden jälkeen ruoat katetaan seuraavassa järjestyksessä:
- keitetyt perunat
- kylmät kalaruoat, äyriäiset ja kastikkeet näille
- erilaiset salaatit
- lihaleikkeleet, juustot, kastikkeet ja hillot näille
- lämpimät ruoat
Aterimet ja lautasliinat voit kattaa joko alkuun lautasten kanssa tai loppuun.

Näyttävyyttä noutopöytään saat erikorkuisilla astioilla, tasoilla ja jalallisilla vadeilla. Ei haittaa, vaikka kaikki astiat eivät ole samaa sarjaa, riittää kunhan ne sopivat tyyliltään toisiinsa. Kaapistasi löytyy varmasti esimerkiksi kulhoja, vateja tai tarjottimia, joita voit käyttää korokkeena. Aseta pöydälle menutaulu tai käytä noutopöydässä kunkin ruokalajin kohdalla kortteja, joihin voit merkitä ruokalajin ja erityisruokavalio merkinnät. Merkkikorttien avulla vältyt jatkuvilta kysymyksiltä ruoan sisällöistä ja voit keskittyä itsekin helpommin juhlimiseen.
Jätä pöydän ja ruokien väliin pieni laskutila, johon lautasen voi halutessaan laskea. Tila on tärkeä varsinkin, jos tarjolla on erilaisia salaatteja joiden ottamiseen tarvitsee kahta kättä. Varaa jokaiseen tarjottavaan oma otin ja varaa ottimia lähelle jemmaan, josta niitä on helppo vaihtaa likaisen tai pudonneen ottimen tilalle. Jos tarjottavia on paljon, on juomat, leivät ja levitteet hyvä kattaa aivan erilliselle pöydälle.
Edellinen artikkeli

Vauva tulossa! - Hauskoja tapoja kertoa raskaudesta <3
Seuraava artikkeli
