Kattaus kruunaa juhlan

Onko sinulla kattaussäännöt hallussa? Huolellinen pöydän kattaminen luo juhlatunnelmaa. Selkeä järjestys ja kaunis esillepano houkuttelevat vieraita syömään ja tekevät juhlasta juhlavan. Lue alta helpot vinkit kauniiseen ja oikeaoppiseen kattaukseen.

Pöydän kattaminen sujuu, kun tunnet perussäännöt, joita noudattamalla saat rakennettua näyttävän ja toimivan kattauksen. Viralliseen kattaukseen kuuluu esimerkiksi, että jokainen ruokalaji syödään omilla aterimillaan.

Oikeaoppisesti tehty kattaus on tyylikäs ja arvokas. Juhlavuutta kattaukseen voi luoda esimerkiksi käyttämällä katelautasia, hopeisia aterimia, taittelemalla lautasliinat kauniisti ja käyttämällä erilaisia somisteita juhlapöydässä. Varmista ennen kattamista, että aterimet ovat puhtaat. Tarvittaessa kiillota aterimet ja pyyhi laseista mahdolliset pisaratahrat.

Tunnetko aterimien oikean järjestyksen?

Lautaset katetaan ruokalajien mukaisessa järjestyksessä ja aterimet katetaan lautasten molemmin puolin. Aseta lautaset pöytään niin, että lautasen ja pöydän reunan väliin jää tilaa noin 2-3 cm eli kahden sormen leveys. Jos ruoat haetaan noutopöydästä tai tarjoillaan lautasilla keittiöstä, jätetään lautasta varten pöydän kattaukseen vain tyhjä paikka.

Leipälautanen katetaan kattauksen vasempaan yläkulmaan ja voiveitsi leipälautasen kulmalle niin, että voiveitsen terä on lautaseen päin. Jos käytät kattauksessa katelautasia, muista korjata ne pois ennen jälkiruoan tarjoilua.

Aterimet katetaan siihen järjestykseen, jossa niitä käytetään: alkuruokaan käytettävät aterimet ovat lautasista katsoen uloimpana. Aterimista jälkiruokalusikka sekä jälkiruokahaarukka asetetaan lautasen yläpuolelle. Veitset katetaan aina oikealle puolelle, teräpuoli kohti lautasta. Harvoin käytetty kastikelusikka katetaan viistosti lautasen oikeaan yläkulmaan. Pihviveitsi korvaa pääruokaveitsen, jolloin tavallista pääruokaveistä ei kateta ollenkaan.

Lasit katetaan niin, että vesilasi on aina kattauksen oikeassa reunassa, poikkeuksena snapsilasi joka tulee vesilasin oikealle puolelle. Vesilasin vasemmalle puolelle tulevat seuraavassa järjestyksessä muut lasit: kuohuviini, valkoviini, punaviini sekä jälkiruokaviini.

shutterstock_124623739

Kuinka paljon tilaa vierasta kohden?

Varaa jokaiselle vieraalle riittävästi tilaa, älä laita vieraita istumaan liian tiiviisti. Yhtä ruokailijaa kohden on hyvä varata pöydästä tilaa noin 60 cm. Suurissa kattauksissa jo pelkät astiat vievät melko paljon tilaa, mahdollisten somisteiden, paikkakorttien ja kukka-asetelman lisäksi. Hyvä vinkki on itse kokeilla istumista pöydässä. Mahtuuko tuolia siirtämään niin, että paikkaan pääsee helposti istumaan, tai osuvatko pöydän jalat ikävästi jalkoihin?

Minkälainen pöytäliina tarvitaan?

Pöytäliina lisää juhlavuutta ja tekee pöydästä tyylikkään näköisen. Juhlapöydässä pöytäliinan pitäisi ylettyä noin 30 cm reunan yli, kun taas noutopöydässä pöytäliina saa ylettyä lattianrajaan asti. Persoonallisuutta kattaukseen voit tuoda värikkäillä liinoilla, juhlan tyyliä mukaillen.

Usein kankainen pöytäliina on vaihtoehdoista juhlavin ja myös ekologisin. On toki tilanteita, joissa kertakäyttöpöytäliina on paikallaan. Vaikkapa epämuodollisessa pihajuhlassa pelkkä kaitaliinakin voi riittää hyvin luoden silti viimeistellyn vaikutelman.

 

shutterstock_131016959

Lautasliinojen taittelu

Kauniisti taitellut lautasliinat viimeistelevät kattauksen ja piristävät kattauksen ilmettä. Lautasliinojen taitteluohjeita löytyy valtavasti erilaisia, yksinkertaisista taitteluohjeista monivaiheisiin väkerryksiin. Yhteishyvän sivuilta voit katsoa kahdeksan erilaista esimerkkiä.

Voit tuoda helposti juhlan teemaa esille kattauksen avulla, esimerkiksi tietyn värisillä tai muotoisilla lautasliinoilla. Lautasliinojen tai paikkakorttien asettelulle ei ole tarkkoja sääntöjä ja voit asettaa ne niille paikoille, jotka tuntuvat luontevilta ja sopivat kattauksen ulkoasuun.

Lautasliina voi olla joko kankainen tai paperinen. Nykyään on saatavilla paljon erilaisia tyylikkäitä paperisia lautasliinoja, eikä juhlavan vaikutelman saamiseksi aina vaadita kankaisia lautasliinoja.

Pöydän koristelu

Kaunis kukka-asetelma lisää juhlavuutta ja on tyylikäs valinta juhlapöydän koristeeksi. Varaa juhlapöydästä tila kukka-asetelmalle; ota kukka-asetelmaa suunniteltaessa ja valittaessa huomioon asetelman korkeus ja koko.

Kattauksen ilmettä voi kohentaa muillakin pienillä somisteilla, kuten oksilla, kukilla tai pienillä esineillä. Valitse somisteet teeman mukaisesti, jouluna käytä kuusen oksia, käpyjä, mausteita tai paperinarua. Kesällä kattauksen ilmettä voi piristää kukilla, luonnonmateriaaleilla tai värikkäillä helmillä. Kauniisti taiteltu ja asetettu lautasliina toimii myös käytännöllisenä koristeena, eikä juhlapöytä välttämättä edes tarvitse muita somisteita.

Näyttävä ja helppo tapa on taitella tai rullata lautasliina ja käyttää lautasliinanpidikkeitä. Persoonalliset ja näyttävät lautasliinapidikkeet valmistat helposti itse pienellä vaivalla; käytä materiaaleina erilaisia nauhoja, piparkakkumuotteja, luonnonmateriaaleja tai paperia, vain mielikuvitus on rajana.

Noutopöydän kattamisessa on omat haasteensa, mutta sen kattaminen onnistuu helposti paria yksinkertaista ohjetta noudattamalla. Yleensä noutopöytää kierretään myötäpäivään, mutta aina tämä vaihtoehto ei ole käytännöllisin. Mieti mikä on sinun juhlapaikallesi sopivin vaihtoehto. Kokeile itse kulkea noutopöydän ympäri ja mieti, tuntuuko järjestys luontevalta.

Noutopöytä on helppo vaihtoehto, jos vieraita on paljon, vieraat tulevat eri aikaan tai pöytiintarjoilu ei ole käytännöllistä tai mahdollista. Noutopöydästä vieraat saavat ottaa tarjoiluja itse. Sinun tai henkilökunnan pitää vain tarkistaa tasaisin väliajoin, ettei ruoka lopu kesken ja astioita voi täydentää tarvittaessa. Jos tilaa riittää ja vieraita on tulossa paljon, kannattaa noutopöydästä hyödyntää molemmat sivut ja kattaa pöytä molemmin puolin identtisesti.

 

pöytäkartta

Noutopöydässä järjestyksellä on väliä, jotta pöydässä asioiminen on sujuvaa. Aseta lautaset aina noutopöydän alkuun. Näiden jälkeen ruoat katetaan seuraavassa järjestyksessä:

  • keitetyt perunat
  • kylmät kalaruoat, äyriäiset ja kastikkeet näille
  • erilaiset salaatit
  • lihaleikkeleet, juustot, kastikkeet ja hillot näille
  • lämpimät ruoat

Aterimet ja lautasliinat voit kattaa joko alkuun lautasten kanssa tai loppuun.

Kahvipöydän kattaus
Kahvipöydässä voit noudattaa tätä järjestystä: lautasliinat, kakku- tai leipälautaset, kahvileivät ja täytekakku, kahvi- ja teepannut, kahvi- ja teekupit, kahvilusikat, maidokot ja kermakot, sokeri, makeutusaine,, hunaja, teepussit.

Näyttävyyttä noutopöytään saat erikorkuisilla astioilla, tasoilla ja jalallisilla vadeilla. Ei haittaa, vaikka kaikki astiat eivät ole samaa sarjaa, riittää kunhan ne sopivat tyyliltään toisiinsa. Kaapistasi löytyy varmasti esimerkiksi kulhoja, vateja tai tarjottimia, joita voit käyttää korokkeena. Aseta pöydälle menutaulu tai käytä noutopöydässä kunkin ruokalajin kohdalla kortteja, joihin voit merkitä ruokalajin ja erityisruokavalio merkinnät. Merkkikorttien avulla vältyt jatkuvilta kysymyksiltä ruoan sisällöistä ja voit keskittyä itsekin helpommin juhlimiseen.

Jätä pöydän ja ruokien väliin pieni laskutila, johon lautasen voi halutessaan laskea. Tila on tärkeä varsinkin, jos tarjolla on erilaisia salaatteja joiden ottamiseen tarvitsee kahta kättä. Varaa jokaiseen tarjottavaan oma otin ja varaa ottimia lähelle jemmaan, josta niitä on helppo vaihtaa likaisen tai pudonneen ottimen tilalle. Jos tarjottavia on paljon, on juomat, leivät ja levitteet hyvä kattaa aivan erilliselle pöydälle.

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Edellinen artikkeli

Vauva tulossa! - Hauskoja tapoja kertoa raskaudesta <3

Vauva tulossa! - Hauskoja tapoja kertoa raskaudesta <3

Moni kokee raskaudesta kertomisen jännittävänä asiana, mahan pohjassa kutittelee eikä sanaa meinaa saada suusta. Tuntuu, että voisi haljeta onnesta ja olisi jo kova into kertoa ihanista vauvauutisista sukulaisille ja ystäville, mutta oikeaa tapaa tai ajankohtaa ei tunnu löytyvän. Vaiko kertoako ollenkaan?! Uuden elämän alku on aina upea asia ja juhlan paikka!… Lue koko artikkeli

Seuraava artikkeli

Rotinat!

Rotinat!

Rotinat tarkoittavat ruokalahjaa, joka annetaan vastasynnyttäneelle äidille. Perinteen mukaan äidille annetaan lahjana ravitsevaa ruokaa, joka eheyttää voimia synnytyksen jälkeen. Rotinat ovat myös osoitus välittämistä ja huolenpitoa. Lue koko artikkeli

Uusimmat kirjoitukset

11 x Parhaat juhlatilat Tampere

Yhteistyössä: Venuu.fi Juhlat Tampereella tulossa, mutta juhlatila vielä uupuu? Eipä hätää! Keräsimme Venuulla yhteen Mansen upeimmat, kuumimmat ja ikimuistoisimmat…

Vietä upeat juhlat kauniissa Villa Furuvikin huvilassa

Helsingin Laajasalon Jollaksessa sijaitsevassa Furuvikin huvilassa voi juhlia ympäri vuoden kauniissa puitteissa. Huvila soveltuu noin 50-90 hlön tilaisuuksiin. Kun avarat…

Parhaat pikkujoulutilat x 10

Etsitkö sopivaa juhlatilaa pikkujouluihin? Tässä kymmenen juhlatilaa, jotka sopivat pikkujouluihin kuin joulutähti kuusen latvaan. Selaa eteenpäin ja löydä…
17. syyskuu 2019 10.04

Parhaat saunat Helsingissä x 10

Parhaat saunat Helsingissä x 10   Etsitkö vuokrattavaa saunatilaa Helsingistä? Tästä listasta löydät Helsingin parhaat saunat, jotka sopivat…

10 x Edulliset juhlatilat Helsingissä

10 x Edulliset juhlatilat Helsingissä   Helsingistä löytyy monia edullisia juhlatiloja niin valmistujaisiin, syntymäpäiväjuhliin, häihin, perhejuhliin, pikkujouluihin kuin…

Helsingin upeimmat häätilat x 20

Kokosimme yhteen Helsingin upeimmat ja uniikeimmat häätilat! Näissä tiloissa järjestät niin vihkitilaisuuden, hääjuhlat kuin hääilllallisenkin. Hääpaikkoja on…

Uniikki juhlatila Helsingissä x 20

Miltä kuulostaisivat juhlat taidegalleriassa, urbaanissa loftissa tai rahtilaivan ruumassa? Löydät tästä listasta Helsingin upeimmat ja uniikeimmat juhlatilat,…

Näin teet juhlallesi oman sivun Juhlat.fi:ssä

Ohjelma, kartat, budjetti, lahjalista, kutsut... Juhlat.fi:n juhlasuunnittelutyökalulla teet suurten juhlien järjestämisestä sujuvaa ja pienemmät bileet onnistuvat melkein itsestään! Olit sitten…

Ruokarekka juhliin - miten homma toimii?

Etsitkö omaperäistä, hauskaa ja ketterää catering-vaihtoehtoa? Meiltä kysytään usein, mitä pitäisi tehdä, jos mielessä on tilata…

Skumppatorni, luonnollinen kakku ja bestwoman - oletko jo bongannut nämä kesän häätrendit?

Rakkauden kesä jatkuu pitkälle syksyyn. Tämänkin vuoden sulhot ja morsiamet ovat valmistelleet juhlista oman näköisensä. Minkälaisia ovat olleet tämän…

Artikkeliin liittyvät juhlamallit

Selaa juhlamalleja
20-luvun teemajuhlat

20-luvun teemajuhlat

Kohtalokkaita kaunottaria, pitkiä helminauhoja, hansikkaita, strutsinsulkia, kimallusta ja hapsuja, jotka keinuvat jazzin tahdissa. Järjestäisitkö vieraillesi näyttävät ja elegantit juhlat 20-luvun tyyliin?…
Perinteiset häät

Perinteiset häät

  Hääjuhlaan liittyy monia ihania ja arvokkaita perinteitä. Perinteiset häät juhlamalli rohkaiseekin tekemään asiat hieman perinteisemmin. Perinteisissä häissä tanssitaan klassikkovalssien tahdissa, vietetään häitä edeltävä yö…
Rippijuhlat

Rippijuhlat

Rippijuhlat ovat iso osa nuoren aikuistumista ja tärkeä päivä myös läheisille – panosta siis ikimuistoisiin ja juhlasankarin näköisiin juhliin!  Somista juhlasankarin lempivärein ja varaa ammattitaitoinen…
Tyylikkäät tupaantuliaiset

Tyylikkäät tupaantuliaiset

Uusi ihana koti vaatii arvoisensa juhlat! Tilaa suussasulavat herkut catering-yritykseltä ja varaa tarjoilija avuksesi huolehtimaan illan sujuvuudesta, näin voit rauhassa esitellä kotia ystävillesi ja tutustua…
Valmistujaiset

Valmistujaiset

Ammattiin valmistuminen on hyvä syy juhlia isosti ja näyttävästi. Varaa upea juhlatila, hyvää ruokaa ja menevä dj niin bileet ovat käynnissä. Näihin juhliin voi kutsua…

  • © Suomen Juhlat.fi 2024