On taas aika juhlistaa Suomen itsenäisyyttä. Miten sinä vietät tätä juhlaa? Juhlat.fi kannustaa kaikkia kutsumaan ystäviä tai muita läheisiä illalliskutsuille tai rentoon illanviettoon, jonka ohjelmaan kuuluu herkuttelu ja Linnan juhlat. Miten sitten tykkäätkään itsenäisyyspäivää viettää, löydät siihen tarjoiluvinkkejä tästä.
Kohota ilmaan lasi kuohuvaa!
Sekä rennot että juhlavat itsenäisyyspäiväjuhlat on hyvä aloittaa nostamalla yhteinen malja. Alkumaljaksi sopii erinomaisesti puolimakea Zonin Prosecco vaikkapa mintulla tai sitruunalla koristeltuna. Alkumaljan kanssa voit tarjoilla esimerkiksi lohitahnalla täytettyjä ruisnappeja tai vaikkapa jouluisia pipareita. Pienen ruokapalan kanssa tarjoiltu alkumalja osoittaa vieraille, että he ovat odotettuja, huomioituja ja toivottuja, joten näin varmasti teet vaikutuksen.
Talvisen illallisen alkupalaksi sopii mainiosti keitto. Tarjoile alkupalaksi tuoreen leivän kera esimerkiksi kurpitsakeittoa, maa-artisokkakeittoa tai punajuurisosekeittoa juustomurulla. Myös herkulliset blinit ovat hyvä vaihtoehto alkupalaksi! Tarjoile blinien kanssa perinteiseen tapaan mätiä, sipulia ja smetanaa, tai mikäli blinien paisto tuntuu työläältä, laita tarjolle mätileipiä, eli paahtoleipää yhdessä mädin, smetanan ja sipulin kanssa nautittavaksi. Tämä harvinainen herkku maistuu varmasti kaikille.
Pääruoalle sopii joulusta poiketen tarjolle muuta kuin laatikkoruokia. Kaikki lihat ja kala yhdessä talvisien kasvisten kanssa ovat mahtava vaihtoehto. Esimerkiksi täytetty ja kokonaisena paistettu porsaan ulkofilee omenaisella kastikkeella maistuu ihanalle uunissa paahdettujen juuresten kanssa. Jos tarjolla on lammasta, nautaa, poroa tai riistaa, sopii sen pariksi lisukkeeksi maa-artisokka-, kukkakaali- tai palsternakkapyre. Myös paahdettu bataatti maistuu herkulliselta lihan kanssa! Pääruoan kanssa juomaksi sopii erinomaisesti täyteläinen Shiraz.
Tarjoile myös jälkiruoalla talven makuja. Erinomaisia vaihtoehtoja itsenäisyyspäivän illallisen päättäväksi jälkiruoaksi ovat esimerkiksi vaniljapannacotta mustikoilla, suklaakakku ja vadelmakastike, raakasuklaa ja piparit, sekä karpalojäädyke ja kinuskikastike. Kaikki jälkiruokavaihtoehdot on mahdollista valmistaa jo edellisenä päivänä, joten se säästää aikaa juhlapäivän kokkailuilta. Yksi hyvä vaihtoehto on pyytää vieraita tuomaan mukanaan jokin heidän valitsemansa jälkiruoka. Näin vastuu tarjoiluista jakaantuu.
Mikäli kokonaisen illallisen tarjoilu tuntuu työläältä ja vieraalta ajatukselta, tarjoile illanvietossa herkullista naposteltavaa!
Aiotteko katsoa itsenäisyyspäivän Linnan juhlat? Nauttikaa illan lähetyksen lomassa herkullisesta juustolautasesta. Juustolautanen on oiva tarjoiluvaihtoehto illan naposteluihin! Valitse juustoiksi ainakin sinihomejustoa, yhtä tuorejuustoa, kuten vaikkapa rambol-yrttituorejuustoa, kovaa ja kypsytettyä juustoa, kuten vaikkapa gruyereä ja miedompaa, pehmeää kermajuustoa, kuten Ritari, sekä mietoa puolipehmeää, kuten vaikkapa port salut tai gouda. Aseta tarjolle pipareita, ruisnachoja, itsetehtyä näkkäriä tai leipää ja keksejä juustojen kanssa nautittavaksi. Lautasen kruunaa paahdetut, hunajassa pyöritetyt cashewt, saksanpähkinät tai maapähkinät. Juustojen kanssa herkuteltavaksi sopii makea portviini, kuten vaikkapa Ferreira White Port. Juustoja on hyvä varata noin 50-100g henkilöä kohden, mutta mikäli tarjolla on ainostaan juustolajitelma, voi juustoja varata jokaiselle ruokailijalle jopa 200g. Juustojen kanssa tarjolle sopivat alkupaloiksi suositellut mätileivät tai ruisnapit, sillä ne sopivat hyvin myös rennommin illan lähetyksen lomassa tarjoiltaviksi herkkupaloiksi.