Viinitasting - näin maistat viinin

Viinitasting voi vaikuttaa vaikealta ja mutkikkaalta. Viiniä pyöritellään lasissa, siemaistaan kulaus ja syljetään pois – mystistä touhua. Tosiasiassa se ei ole ollenkaan vaikeaa, ja kaikki voivat maistella viinejä enemmän tai vähemmän asiantuntevasti.

Viinin maistelu
Viinitastingissa valkoviinit maistellaan tyypillisesti ennen punaviinejä.

Viinitastingin ympäristö

Viinin värin ja intensiteetin arviointi edellyttää hyvää valaistusta. Luonnonvalo on paras, mutta iltaisin ja talvisin käy myös loistetai halogeenivalaistus, sillä se muistuttaa melko pitkälti päivänvaloa. Tavallisten hehkulamppujen kellertävä valo vääristää värivaikutelmaa jonkin verran, mutta jos sen tietää, sen voi itse ottaa huomioon arvioinnissa. Oikean värivaikutelman saamiseksi on myös tärkeää, että lasi on valkealla alustalla. Valkoinen pöytäliina tai paperi käy hyvin, tai voit myös printata tilaisuuteesi kätevän maistelualustan, jonka linkki löytyy sivun lopusta.

Valitse tulppaaninmuotoinen viinilasi, jossa voit pyöritellä viiniä ja jossa aromit pääsevät oikeuksiinsa. Vältä ulospäin leveneviälaseja. Ympäristön tulee olla mahdollisimman rauhallinen ja neutraali. Hälinässä ja savuisissa tiloissa viinejä on vaikea arvioida.

Maistajaisten valmistelu

Ennen maistelutilaisuutta kannattaa miettiä valmiiksi jokin sopiva teema ja kerätä tietoa valituista viineistä. Käytä hyväksesi valmiiksi suunniteltuja maisteluja. Tottumattomien ei kannata haukata aluksi liian isoa palaa: kolmesta viiteen eri viiniä on yleensä sopiva määrä. Kaada lasiin noin 4-8 cl viiniä, jotta viinille jää liikkumavaraa. Vasta-alkaja voi joutua maistamaan viiniä useita kertoja, jolloin viiniä kuluu enemmän kuin kokeneelta viinintuntijalta. 75 cl:n pullosta riittää noin kymmenelle.

Viinin maistelun neljä vaihetta

Viinit ryhmitellään tiettyyn järjestykseen. Valkoviinit sijoitetaan kauimmaksi vasemmalle, ja niitä maistetaan ennen punaviinejä. Kevyet viinit tulevat ennen täyteläisiä. Valmiiksi laadituissa viininmaisteluissa viinit on esitetty oikeassa maistamisjärjestyksessä. Viinien maistaminen aloitetaan tavallisesti katselulla, ja sen jälkeen viinejä haistetaan ja maistetaan järjestyksessä vasemmalta alkaen. Maistelu päätetään tekemällä yhteenveto saadusta kokonaisvaikutelmasta.

1. Katso

Viinin ulkonäön arvioimiseksi lasia tartutaan jalasta ja lasia pidetään koholla valkoista taustaa vasten. Lasia kallistamalla ja katsomalla lasiin ylhäältä päin voidaan panna merkille viinin väri ja intensiteetti. Jo se antaa viitteitä viinin iästä, voimakkuudesta ja mahdollisesti myös rypälelajikkeesta. Monet nuoret viinit vivahtavat usein sinipunaiseen. Muutaman vuoden kypsytys muuttaa värin kirkkaan rubiininpunaiseksi, ja vanhemmiten viini saa punaruskeita vivahteita. Värin intensiteetti kertoo myös viinin täyteläisyydestä. Jos viini näyttää paksulta ja läpinäkymättömältä, voidaan päätellä, että se maistuu täyteläiseltä ja voimakkaalta.

Eri rypäleet antavat viinille erilaisen värin. Pohjoisessa Rhônen laaksossa yleinen punainen Syrah-rypäle on yksi värikylläisimpiä lajikkeita, ja siitä valmistetut viinit ovat nuorina tummanpuhuvan sinimustia. Beaujolais’ssa valmistetaan Gamay-rypäleestä heleää punaviiniä. Tämän rypäleen kuoressa on erittäin vähän väriaineita. Kestää kauan, ennen kuin Syrah-rypäleestä valmistetut viinit muuttuvat punaruskeiksi, kun taas italialainen Sangiovese antaa viinille punaruskean värin jo kauan ennen kuin niiden maku ja tuoksu kypsyvät.

Rypäleillä on on väliä.
Syrah-viinien mausta ja tuoksusta löytyy usein kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa, kahvia, suklaata, valkopippuria, neilikkaa, nahkaa, tupakkaa sekä savuisuutta.

2. Haista

Pyörittele viiniä lasissa joko niin, että pidät lasia jalasta ja pyörität sitä tai annat lasin seistä pöydällä ja pyörität sitä alustaa vasten. Tärkeintä on, että viini pääsee kunnolla kosketuksiin ilman hapen kanssa, sillä hapen käynnistämät kemialliset reaktiot saavat viinin kehittymään lasissa. Viiniä jää myös lasin reunoille, jolloin tuoksupintaa on enemmän ja viinin eri vivahteet on helpompi erottaa.

Yritä kuvailla viinin tuoksua. Tuoksuuko viini liikaa tai liian vähän? Voiko tuoksusta erottaa tietyn hedelmän? Alussa on tärkeää turvautua mielleyhtymiin, jotta tuoksu on helpompi muistaa. Anna mielikuvituksen lentää: tuleeko tuoksusta mieleen mummon mustikkapiirakka, vastatervattu laituri vai paperiliima?

3. Maista

Ota reilu kulaus viiniä suuhun ja purskuttele sitä hetki suussasi. Mieti ensin, onko viini täyteläinen vai kevyt. Onko siinä makeutta vai onko viini täysin kuiva, mikä tarkoittaa, ettei siinä ole lainkaan makeutta? Onko viini raikasta vai tuntuuko maku lattealta? Viinistä voi erottaa myös karvauden ja pehmeyden. Karvauden voi aistia ikenissä tuntuvana karheutena. Kun näihin vastauksiin on saatu vastaus, voi alkaa etsiä omaa makumuistoaan. Mausta voi löytää mustaherukkaa, kahvia, suklaata, omenaa, toffeeta tai jotain aivan muuta.

Ammatikseen viinejä maistavat sylkevät viinin aina pois maistettuaan sitä. Leppoisan harrastelijan ei tarvitse noudattaa tätä sääntöä. Viinin poissylkeminen on hyvä siksi, että makunystyrät turtuvat muutaman siemauksen jälkeen, mikä vaikeuttaa viinien eri vivahteiden erottamista.

4. Tee yhteenveto

Kun olet arvioinut viinin, on aika tehdä yhteenveto. Kertaa omia merkintöjäsi. Millaiseksi olet kuvaillut viiniä? Nyt voit tehdä omat johtopäätöksesi viinin laadusta, kypsyydestä ja ennen kaikkea siitä, oliko viini sinun mielestäsi hyvää!

 

Kiinnostuitko ja haluaitko varata valmiin tastingin kauttamme? Ota yhteyttä juhlat@juhlat.fi

 

Lue lisää vinkkejä viinitastingista ja eri rypäleiden ominaispiirteistä os.
http://www.juomavinkki.fi/fi/ruoka-ja-viini/viinitasting/nain-maistat-viinin

Lataa viinitastingalustat tilaisuuteesi tästä
http://www.juomavinkki.fi/sites/default/files/Viinitastingalusta.pdf

 

Edellinen artikkeli

Haussa innokkaita tyyppejä mukaan Juhlat.fi Asiantuntijaraatiin!

Haussa innokkaita tyyppejä mukaan Juhlat.fi Asiantuntijaraatiin!

Etsimme Juhlat.fi Asiantuntijaraatiin ennakkoluulottomia ja innostuvia henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita juhla-alan tuotteista ja tapahtumista. Raatimme koostuu tällä hetkellä viidestä juhla-alan ammattilaisesta, joilla on useamman kymmenen vuoden kokomus juhla-alalta. Haemme nyt raatiimme mukaan henkilöitä juhla-alan ulkopuolelta ympäri Suomen. Juhlat.fi:n Asiantuntijaraadissa mm. arvioimme, maistelemme, vertailemme ja testaamme erilaisia juhla-alaan liittyviä tuotteita ja palveluita sekä … Lue koko artikkeli

Seuraava artikkeli

Kenellä on muhkeimmat munkit - Vappuherkkutasting

Kenellä on muhkeimmat munkit - Vappuherkkutasting

Juhlat.fi:n asiantunteva raati kokoontui taas yhteen ja tällä kertaa maistellaan ihania vappuherkkuja! … Lue koko artikkeli

Uusimmat kirjoitukset

Näin teet juhlallesi oman sivun Juhlat.fi:ssä

Ohjelma, kartat, budjetti, lahjalista, kutsut... Juhlat.fi:n juhlasuunnittelutyökalulla teet suurten juhlien järjestämisestä sujuvaa ja pienemmät bileet onnistuvat melkein itsestään! Olit sitten …

Ruokarekka juhliin - miten homma toimii?

Etsitkö omaperäistä, hauskaa ja ketterää catering-vaihtoehtoa? Meiltä kysytään usein, mitä pitäisi tehdä, jos mielessä on tilata …

Skumppatorni, luonnollinen kakku ja bestwoman - oletko jo bongannut nämä kesän häätrendit?

Rakkauden kesä jatkuu pitkälle syksyyn. Tämänkin vuoden sulhot ja morsiamet ovat valmistelleet juhlista oman näköisensä. Minkälaisia ovat olleet tämän …

Ideoita polttareihin - mökille, kaupunkiin ja extreme-menoon

Näin alkukesästä monessa suljetussa ryhmässä hiotaan polttarisuunnitelmia. Olisiko jollakin vielä muutamia puuttuvia ideoita polttareihin? Mitä tehtäisiin siinä iltapäivällä, kun …
14. kesäkuu 2017 13.00 Ajankohtaiset Polttarit

Vappu lähestyy: muista nämä ruokabloggaajien ideat

Koko viikonloppu aikaa ennen kuin vappupäivä koittaa – paljon aikaa kokata! Poimisitko näistä vinkeistä uusia ideoita tämän vuoden vappupöytään tai …
28. huhtikuu 2017 06.28 Juhlavinkit Ruoka Vappu

  • © Suomen Juhlat.fi 2017
0
Send a message
Hei! Valitettavasti emme ole juuri nyt chatissa, mutta vastaanotamme silti viestejä mielellämme! Jätä meille viestisi, niin palaamme asiaan mahdollisimman pian!
Your name
* Email
* Describe your issue
Login Chat
Tässä voit esittää kysymyksesi Juhlat.fi tiimille.
Your name
* Email
We're online!